De fietsexcursie van de HVOB ging dit jaar naar onze buurgemeente Rhenen.
Onze gids, Durk Bouwman, leidde een twintig tal fietsers via De Kraats, het Binnenveld en Achterberg naar de Grebbeberg. Onderweg werd diverse malen stilgestaan om de veranderingen in het landschap te laten zien aan de hand van een oude landkaart. Op sommige plaatsen zijn nog oude landschapselementen aanwezig, Durk weet ze als geen ander aan te wijzen.

Na een moeizame klim in de felle zon kwamen we op de Grebbeberg aan. Daar werden we door de door de familie Westerveld weer op krachten gebracht door enkele versnaperingen en drankjes. Dat werd allemaal genuttigd op de Koningstafel, en historische plaats uit de 9e eeuw die nog steeds met enig mystiek omgeven is.

Na de pauze werd ons nog wat over de meidagen van 1940 verteld, de enorme slag die de Duitsers hier rond de Grebbeberg tegen het Nederlandse leger hebben gevoerd. Ook van deze periode heeft Durk ons nu nog zichtbare sporen laten zien.

Bij het verdere verloop van de fietstocht rond de voet van de Grebbeberg konden we genieten van een verfrissend briesje en een pracht van een uitzicht. Het einde van de tocht was bij de plaats waar kasteel Levendaal in Achterberg gestaan heeft. Een van de weinige plaatsen in Achterberg waar nog iets van de oude historie te zien was. Het kasteel was allang weg, maar de terp waar het op stond is nog duidelijk te zien.

Ondanks de hitte een zeer geslaagde fietsexcursie, waar van iedereen na afloop heeft ervaren deze dag verschillende dingen gezien te hebben waarvan ze het bestaan of de geschiedenis niet wisten, terwijl het allemaal zo vlak bij is.

Voor de foto’s klik HIER

X