De Bennekomse Open Monumentendag, op zaterdag 8 september, is dit jaar in het bos. In en rond de PANORAMAHOEVE is een mooi en afwisselend programma samengesteld. U bent vanaf 10.00 de hele dag door welkom bij de HVOB info-stand bij de toegang tot de Panoramahoeve. De dag eindigt om 16.00 uur.

De Panoramahoeve (gebouwd in 1921 en na brand herbouwd in 1977) is van cultuur-historische betekenis: Vanaf 1929, toen Nicolaas Olman er een theeschenkerij – pension begon en op het idee kwam om poffertjes te gaan verkopen groeide de Panoramahoeve door de jaren heen uit tot een ontmoetingsplaats voor velen. De grote jaren waren van 1938 tot en met 1976. De familie Wit, zorgde ervoor landelijke bekendheid kreeg. Kees Wit, principieel tegen alcohol, verkocht geen alcoholhoudende dranken.

Na verkoop in 1976 brandde de oude Panoramahoeve in 1977 geheel af. Nieuwbouw volgde, met handhaving van de vroegere sfeer. De nieuwe Panoramahoeve is al weer meer dan 40 jaar een begrip.

Behalve voor de Panoramahoeve en haar geschiedenis is er ook veel aandacht voor het bosgebied rondom. Er is een speciale Open Monumentendagwandeling uitgezet die toegelicht wordt in een speciaal uitgegeven ‘wandelboekje’. De wandeling kan zelf gelopen worden, maar er zijn op 8 september ook 2 begeleide rondgangen. Het boekje (in kleur) is verkrijgbaar bij de HVOB –infostand. Start en eindpunt: Panoramahoeve.

Rond de Panoramahoeve kunt U een aantal historische foto’s vinden op groot formaat. Dan kunt u zelf vroeger met nu vergelijken. U ziet, onder andere, opnamen van het PANORAMA. Ooit was er, bij helder weer, uitzicht tot aan Arnhem!

Kijk en Luistermuseum:  In “de KOOLMEES”, naast de Panoramahoeve, is een pop-up tentoonstelling met archeologische vondsten uit het Bosgebied. De stuwwal en daardoor de hoge ligging zorgde al in de prehistorie voor bewoning en begraven. Deze eenmalige tentoonstelling wordt ingericht door het Kijk- en Luistermuseum.


In de zijzaal van de Panoramahoeve kunt U afwisselend kiezen uit drie presentaties:

1. De geschiedenis van de Panoramahoeve 1921-1976 met o.m unieke foto’s uit de familiealbums van de familie Wit.  U ziet ruim 40 verschillende unieke opnamen voorzien van een korte toelichting.

2. Hotel-pension De Bosbeek en het gebied rondom tijdens Market Garden. Eén week voor de jaarlijkse herdenkingen van de Luchtlandingen van 17 september 1944 en daarna hoort u fragmenten uit een uniek oorlogsdagboek uit die tijd, ooit geschreven in pension De Bosbeek (nu: Nivonhuis). Middenin het gebied waar het gebeurde hoort U onbekende details over wat er allemaal in het bos gebeurde in die dagen. Voorlezer is ds. Jan Heine. Oude beelden van de Bosbeek en de omgeving van toen nemen U letterlijk mee terug naar de septemberdagen van 1944.

3. Ellis (Lehmann) Cohen Parreira Ellis Cohen Parreira zat in de oorlogsjaren ondergedoken in het zomerhuisje “De Kwikstaart” enkele honderden meters van dePanoramahoeve verwijderd.  Na verraad en razzia’s moest ze uit De Kwikstaart vertrekken maar overleefde de oorlog. Ze is nog altijd in leven en U ziet een recent opgenomen interview met haar. Daarbij hoort U enkele fragmenten uit haar dagboeken en is er uitleg over haar verblijf in Bennekom.Ellis was verloofd met Bernie. Beiden woonden in 1940 in Den Haag. Toen de ouders van Ellis een onderduikadres vonden, bleef Bernie achter. Ze besloten omaan elkaar gerichte dagboeken bij te houden totdat ze elkaar weer zouden zien als de oorlog voorbij was. Maar  Bernie overleefde de oorlog niet. Zo’n tien jaar geleden zijn beide dagboeken in elkaar gevlochten tot een indrukwekkend boek. Een landelijk opgezet onderwijsproject n.a.v. dit verhaal is door de HVOB ondersteund. http://ellisenbernie.nl/ 

Fototentoonstelling over het Bosgebied:  Tussen de presentaties door is er in de zijzaal van de Panoramhoeve een doorlopende fototentoonstelling met oude ansichtkaarten uit het Bosgebied. Vanaf ongeveer 1920 werden daar steeds meer vakantiehuisjes en landhuizen gebouwd. Er waren ook verschillende boerderijen.

Consumpties:  De Panoramahoeve is de hele dag open en u bent zeer welkom.

 

 

 

X