Stolpersteine in Bennekom

Gedenktekens voor mensen die nooit een graf kregen

In 2017 werden op acht plaatsen in Bennekom in totaal 24 Stolpersteine gelegd voor tijdens de oorlog vanuit Bennekom naar de Duitse vernietigingskampen afgevoerde Joden. Van hen overleefde slechts een de oorlog, de andere 23 werden vermoord.
Voor het project Stolpersteine nam de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in 1996 het initiatief (www.stolpersteine.eu). Dit initiatief behelst het leggen van kleine (10 x 10 cm) herinneringssteentjes voor de huizen waar mensen voor het laatst verbleven voordat ze naar de vernietigingskampen gedeporteerd werden. Meestal gaat het om Joden, maar bv. Sinti en Roma en ook homoseksuelen trof hetzelfde lot. Na een aarzelend begin in Berlijn, groeide het project gestaag. Inmiddels liggen er ruim 61.000 Stolpersteine in zo’n 1100 plaatsen in Duitsland en 20 andere Europese landen. En nu dus ook in Bennekom.

Op de herinneringssteentjes zijn op een messing plaatje, de basisgegevens van iemand gegraveerd: de naam en gegevens over geboorte, deportatie en dood. Gunter Demnig legt de meeste Stolpersteine zelf en kwam daarvoor ook naar Bennekom. Tijdens bescheiden, maar waardige bijeenkomsten, werden de stenen in het plaveisel gelegd.

Op de hierbij geplaatste plattegrond van Bennekom zijn zeven van de acht locaties waar Stolpersteine liggen, aangegeven. De achtste plek is gelegen aan de Bosbeekweg, bij het NIVON-huis in het bosgebied oostelijk van Bennekom.
Er wordt aan gewerkt om bij alle locaties die hieronder genoemd worden, door te kunnen klikken naar een pagina met beknopte informatie over de personen die het betrof. De uitgebreide informatie is te vinden in het boek Stolpersteine in Bennekom.

Plattegrond van Bennekom waarop zeven van de acht locaties waar Stolpersteine liggen, zijn aangegeven. (klik op de plattegrond voor een vergroting)

1. Alexanderweg 44, Lucas;
2. Bovenweg 23, Bouman en Kahn;
3. Commandeursweg 29, Frankenthal;
4. Lindelaan 16, Rippe;
5. Schoolstraat 38, Gans;
6. Prins Bernhardlaan 28, Pagelsohn;
7. Algemeer 32, Frenk en Algemeer 32, Micheels.
Niet op de kaart: Bosbeekweg, Manasse en Bosbeekweg, Bromberg

Klik op een naam voor meer informatie

X