Donderdag 3 september is langs de Immenweg in Lunteren een monument onthuld ter herinnering aan de fatale wapendropping op 9 maart 1945.
Bij deze tweede wapendropping op het droppingveld “de Keuenklep” waaraan 52 man van de Binnenlandse Strijdkrachten deelnamen ging er van alles mis. Teveel fietsers en wandelaars richting het droppingterrein viel op, de Duitsers waren getipt en omsingelden met veel manschappen het terrein.
Tijdens en na de dropping werden er 16 verzetsmensen opgepakt en verhoord op de Wormshoef in Lunteren, de rest ontsnapte en ging naar huis.
De gevangen genomen verzetsmensen werden na verhoor in Lunteren overgebracht naar het kamp Amersfoort.
Tien van de verzetsmensen werden publiekelijk gefusilleerd in de Appelstraat te Amersfoort, als represaillemaatregel voor doodschieten van een Gestapo agent op Schiphol.
De zes anderen werden vermoord als wraakoefening wegens het doden van een Feldwebel in Loosdrecht.
Van de 16 vermoorde verzetsmensen kwamen er vijf uit Bennekom.
Van de Bennekommers waren er vier lid van de Brinkstraatkerk, de namen staan op het koperen bord achterin de Kerk, ook hangt in de Dorpskerk een zelfde bord. De borden zijn na de oorlog gemaakt van ingeleverde koperen centen door Juwelier Van Schalkwijk.

monument Lunteren

Klik op een foto voor een vergroting

Appelstraat Amersfoort 

monument Appelstraat Amersfoort

De groep Bennekom die omkwamen bij deze dropping bestond uit:
Bart van Elst, woonde aan de Hoekelumse Brinkweg. Hylke van Vliet, woonde aan de Diedenweg. Piet Roseboom, woonde op Boerderij De Eikelhof in de Achterstraat/Groenestraat. 
Jan Mekking woonde met zijn moeder aan de Bornsesteeg. Max Lugthart, zijn vader woonde op de Paasberg in Ede.

Ben Verduyn, zoon van een omgekomen verzetsman, is al jaren bezig om ook een monument in Loosdrecht te krijgen.
Het is 75 jaar geleden, families wonen nog in ons dorp, daarom laten wij niet vergeten wat er in de oorlogsjaren gebeurd is.
Vrijheid is toch de moeite waard .

Met dank aan Roel Hartman voor de tekst en de foto.
Tekst en foto verschenen eerder in “Bij-Eén”, het kerkelijke mededelingenblad van de hervormde en gereformeerde kerk in Bennekom

X