WELKOM,

deze pagina is gekoppeld aan de QR-code op het bord op de Begraafplaats. In dit bijzondere hoekje van de begraafplaats liggen een heel aantal notabelen begraven, mensen die in hun tijd veel invloed hadden op de ontwikkeling van Bennekom.

Uiteraard met in het midden de grafkelder van de bewoners van Kasteel Hoekelum, de familie Van Wassenaer. Een andere blikvanger is De Engel van Bennekom op het familiegraf van de familie Prins.

Op vrijdagmiddag 19 april 2013 werd dit informatiebord onthuld door wethouder Breunis van de Weerd in het bijzijn van groep 8 van de Wilhelminaschool. “Dit vertelt bijzonder veel over de geschiedenis van het dorp. De hele oude graven vertellen het verhaal hoe het vroeger was, wie er hier in Bennekom leefden en wie hier is begraven”, aldus de wethouder.

 

Deze pagina is in ontwikkeling

WERKGROEP BEGRAAFPLAATS

De werkgroep “Behoud oudste gedeelte begraafplaats” maakt zich, sinds 1991, sterk voor het behoud van de oude graven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan. De hoek met de oudste nog bewaarde graven is sinds 1994 een gemeentelijk monument. Naast restauratie en onderhoud doet de werkgroep ook aan onderzoek en educatie. Regelmatig worden er presentaties en rondleidingen georganiseerd. Van de overledenen, die begraven liggen onder vijfenvijftig nog aanwezige grafbedekkingen, zijn veel persoonlijke gegevens bekend.

De werkgroep Begraafplaats heeft een eigen weblog: http://begraafplaatsbennekom.wordpress.com

ENGELEN VAN BRAAT

Sinds bijna 25 jaar ben ik betrokken bij het behoud van het oudste deel van de begraafplaats van Bennekom. Dit gedeelte wordt gedomineerd door de naar de hemel wijzende engel (middelste foto) op het graf van de familie Prins die ooit drie achtereenvolgende generaties burgemeesters voortbracht. De eerste was burgemeester van Bennekom, dat in de Franse Tijd enige tijd een zelfstandige gemeente was; zijn zoon en kleinzoon waren burgemeester van Ede, waartoe Bennekom toen (weer) behoorde.
De zinken engel is – blijkens een kleine bronzen plaquette aan de voet – gemaakt door de firma F.W. Braat in Delft, die in die tijd bekend was om de ornamenten en andere siervoorwerpen die ze van zink maakten, waaronder ook engelen.
Enige tijd hebben we gedacht dat de ‘Engel van Bennekom’, zoals een lokale predikant haar een keer noemde, uniek was, maar al snel ontdekte ik dat er in Tubbergen net zo een staat, op een veel hogere sokkel dan in Bennekom (rechter foto). En onlangs ontdekte ik er – via internet – nog eentje (linker foto), in Den Haag; er zijn verschillende bronnen die helemaal niet melden waar deze engel staat, eentje vermeldt ‘Eykenduinen’. Ik houd het er dus maar even op dat deze op ‘Nieuw Eykenduynen’ staat.
Inmiddels ben ik nieuwgierig geworden: zijn er nog meer van deze engelen? Mocht iemand het weten, ik houd me aanbevolen.

Tekst en foto:

Bert Lever

PROJECTVERANTWOORDING

Dit HVOB informatiebord is bedacht door Rien Heij, Kees Heitink, Dolf van Kampen en Aalt Jacob Welgraven, allen lid van de Historische Vereniging Oud-Bennekom.
Het ontwerp is van Jan Hiensch Grafisch Ontwerp, Barneveld
Met dank aan Monuta Hofrust en Stichting Idee in Uitvoering

Andere informatieborden

Dit informatiebord is het eerste dat de vereniging heeft geplaatst. Oud-Bennekom heeft nog vijf van deze informatieborden geplaatst in Bennekom. De andere borden staan aan de Molenstraat hoek Commandeursweg over de molen Onze Rika, aan de Krommesteeg bij het monument voor Dolor Martin, aan de Harsloweg bij het poortgebouw van het verdwenen kasteel Harslo, bij Havezate Boekelo aan de Achterstraat en bij de Brinkstraatkerk.

Als u op een foto klikt komt u bij de informatiepagina die bij dit bord past.