
Ook dit jaar vraagt Oud-Bennekom aandacht voor Bennekommers die slachtoffer werden in de Tweede Wereldoorlog. In de etalage van Van Dijk Lifestyle, Dorpsstraat 52, nabij het Bart van Elstplantsoen, zijn vanaf 28 april namenlijsten te zien.
Bij alle namen staan de geboorte- en overlijdensdatum en de leeftijd vermeld. Burgers, soldaten, joodse inwoners, in het verzet omgekomen Bennekommers. De meeste burgerslachtoffers vielen in de eerste oorlogsdagen toen de Duitsers optrokken naar de Grebbeberg en er Nederlands vuur vanaf stellingen op en rond de Grebbeberg richting deze omgeving afgegeven werd. Ook in de periode na het mislukken van de Slag om Arnhem kwam een aantal burgers om door oorlogsgeweld. Beschietingen door de Engelsen vanuit de Betuwe gericht op Duitse stellingen waren hier de oorzaak van.
Vooral aan het einde van de oorlog verloren verschillende verzetsmensen uit Bennekom hun leven. Zij worden geëerd op de plaquette in het Bart van Elstplantsoen. Verzetsman Jan Willem Schouten, ook zijn naam is vereeuwigd in het Bart van Elstplantsoen, kwam in 1943 om bij een eerdere verzetsdaad. Twee Bennekomse mannen werden begin 1945 zonder pardon doodgeschoten toen zij, in evacuatietijd, zich in het ontruimde Binnenveld bevonden.
De Werkgroep Oorlogsslachtoffers van de Historische Vereniging Oud-Bennekom heeft dit keer zes slachtoffers speciaal belicht. Van hen zijn foto’s bij de lijsten geplaatst. Via een QR-code kunnen belangstellenden in korte beschrijvingen lezen hoe deze zes Bennekommers oorlogsslachtoffer zijn geworden. Ook te lezen op www.oudbennekom.nl/herdenken.
