Bennekomse Plaatjes

Jan van Eck neemt ons mee….

Iedere werkdag schrijft Jan van Eck op Instagram een stukje bij een foto over iets wat hem opvalt in Bennekom onder de titel “Bennekomse Plaatjes”. Hij heeft er inmiddels 578 gepubliceerd, u treft ze allemaal aan onderaan deze pagina.
Voor een dagelijks “Bennekomse Plaatjes” klik:
http://www.instagram.com/oudbennekom/

500ste Bennekomse Plaatje (30 mei 2018)

Boom

Al heel wat jaartjes kom ik dagelijks op de fiets langs deze boom, maar het was me nooit opgevallen dat deze boom op een hele vreemde manier gegroeid is. Nu er door het Waterschap flink gesnoeid is valt het ineens allemaal op. Zou deze boom een plaatsje krijgen tussen de bijzondere bomen van de gemeente Ede?

Boekelo

In de voordeur van Boekelo zit dit opmerkelijke roostertje met een half maantje. Het heet een Wassenaartje. Het roostertje zorgt ervoor dat niemand snel met zijn hand naar binnen kan grijpen als je nietsvermoedend aan de voordeur kijkt wie er is.

Melkinrichting (het eerste Bennekomse Plaatje, 26 april 2016)

Als in het voorjaar de koeien weer naar buiten gingen werden ze ook buiten gemolken. De ene boer had een verrijdbare melkkar die met de koeien mee verhuisde als deze naar een naar een andere wei gingen, de andere boer had een melkhokje waar je een beetje beschermd tegen de wind en regen de koeien kon melken. De koeien worden tegenwoordig allemaal thuis in de eigen stal gemolken. De melkkarren en melkhuisjes zijn overbodig geworden en vrijwel allemaal uit het landschap verdwenen. Deze staat op de Slagsteeg. De koeien die gemolken moesten worden werden allemaal binnen het hekwerk op de voorgrond gedreven en nadat ze gemolken waren mochten ze de wei weer in. Zo werd er geen enkele koe overgeslagen.

Jan van Eck in het nieuws

Op 24 januari 2018 stond er een prachtig artikel over Jan in het Bennekoms Nieuwsblad.

Hieronder het volledige archief, 5 afleveringen per PDF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8 plaatjes
6 plaatjes
6 plaatjes
6 plaatjes
6 plaatjes

 

X