De Kostersteen is het orgaan van de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Het blad verschijnt viermaal per jaar en wordt gratis toegezonden aan de leden van de vereniging. Met enige vertraging verschijnt het blad ook op deze website.

Op de pagina https://www.oudbennekom.nl/kostersteen/ is jaargang 2017 toegevoegd.

Nummer 139, verscheen in februari 2017, met op de voorzijde een ansichtkaart uit 1915 met de villa “Landzegen”.
Ad Nooij schreef over villa “Landzegen”. Hans Verwater schreef een artikel over villa “Welkom” en verder werd onder andere het lied van Ineke Knoppers “Ode aan Bennekom” afgedrukt.

De gezongen versie van deze ode staat op YouTube: KLIK HIER

In dit het nummer verder veel informatie over de vereniging; het jaarverslag 2016, de agenda voor de jaarvergadering, de stukken van de penningmeester etc. 

Nummer 140 kwam uit in april.

Adriaan van Slooten schreef het gedicht “Dorp na oorlogstijd. Mei 1945” en daarmee opent deze Kostersteen. Kees Heitink vertelt ons vervolgens meer over de dichter Adriaan van Slooten.
Verder artikelen over de Stolpersteine, de roggeoogst en over de Dorpsstraat.

Ook treft u een artikel aan over de molen en het molenproject.

Nummer 141 is de Open MonumentenDag special, in 2017 gewijd aan “Boekelo”. 

Met bijdragen van Ad Nooij, Max van Hoffen (een briefwisseling) Wout Hol, Willem Baljet, Kees Heitink, Ben Onie (een gedicht). 
Een prachtige Kostersteen met 44 bladzijden geheel gewijd aan dit Rijksmonument

Het laatste nummer van 2017 heeft op de voorpagina een foto van één van de predikantenborden uit de Oude Kerk. Uiteraard was er een artikel in deze Kostersteen gewijd aan 1517, de reformatie. Jan R.F. Heine schreef “De Reformatie in Bennekom” met als ondertitel “Een mensenverhaal tussen hoofdlijnen en voetnoten”.

Verder schrijf Henk Gijsbertsen over Hondenkarren, Ineke Knoppers over Textielhuis Van den Heuvel, Dick Rintjema over Het klokkekinstrument, Jan van Eck over het Baarhuisje……. kortom ook weer boordevol leuke inhoudsvolle artikelen.

 

X