Deze week kregen basisschoolleerlingen in groepen 1 t/m 4 een wedstrijdkleurplaat, gemaakt naar een foto van de Dorpsstraat uit 1935.
Germa de Vos maakte er een prachtige kleurplaat van.

Voor de allerkleinsten, die nog niet naar school gaan liggen er nog wat exemplaren bij AH en PLUS Edwin en Astid Holtrop. Daar kunnen de gekleurde kleurplaten ook ingeleverd worden (voor 1 mei!). Voor de winnaars is er een prijsje.

De foto die als inspiratie diende stond ook op één van de mokken waarvoor we in 2013 konden sparen bij AH.

klik op de foto voor een vergroting

 TRAM ONDER STOOM

Door: Kees Heitink voor het Bennekoms Nieuwsblad in 2013
In 1931 kwam er centraal in dorp een aparte wachtruimte voor de stoomtram. Exploitant was Geurt van Silfhout Wz. Hij kocht Dorpsstraat 26 en bouwde er een woning annex wachtkamer die ’s morgens al voor het passeren van de eerste tram, om half acht, open ging. Een speciale diensttelefoon werd gebruikt wanneer er, bij vertragingen, overlegd moest worden met de stations in Ede of Wageningen. Van Silfhout kreeg tevens de bodedienst vanaf het station in handen, later Van Gend & Loos. Zijn bedrijf zou uitgroeien tot een flinke transportonderneming met als thuishaven Lindelaan 1, waar tegenwoordig Coen Hartman zijn fietsen verkoopt.
De vrachtauto toont het opschrift ‘G. Silfhout Wz.,  Agent Ned. Spoorwegen’ en ligt vol tassen en andere bagage. Van de wisselplaats bij de Oude Kerk vertrekt net de tram naar Ede. Een tram richting Wageningen staat nog voor de kerk.
Nu is op de plaats van de wachtkamer een telefoonwinkel gevestigd. Daarnaast, waar het zonnescherm uithangt, vinden we nu de Etos. In het huis met puntdak zat in 1935 een herenkapper, nu Eye Wish Opticiens.

X