Historische Vereniging Oud-Bennekom presenteert op woensdag 15 november het nieuwe boek in de serie ‘Geschiedenis in Beeld’. In dit vierde deel wordt ingezoomd op de Dorpsstraat. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de Edese burgemeester René Verhulst in De Brink aan de Brinkstraat.

,,Na boerderijen in Bennekom, de Bovenweg en de Edeseweg lag het voor de hand nu het onbrekende deel tussen deze twee wegen te doen”, vertelt samensteller van het boek Ad Nooij over de keuze voor de Dorpsstraat. Het samenstellen van dit boek bleek een grotere klus dan de drie voorgangers. ,,We hadden fotomateriaal in overvloed, maar we wilden geen fotoboek maken met willekeurige plaatjes.”

Nooij is zich toen eerst gaan verdiepen in de geschiedenis van de Dorpsstraat. Samen met auteurs Henk van Amerongen en Henk Gijsbertsen werd besloten het eerste hoofdstuk te wijden aan de oudste foto’s van de straat, die stammen uit eind negentiende en begin twintigste eeuw. ,,Hieronder is ook de oudste foto uit het archief van de vereniging. Deze foto van de Dorpsstraat uit circa 1880 leek ons een goede opening en is één van mijn favoriete foto’s in het boek”, vertelt Nooij.

Voor het tweede hoofdstuk koos het drietal ervoor om markante panden in de straat eruit te lichten. ,,Daaronder is Villa Dorpzicht van mr. A.C. van Daalen. ,,Deze man heeft veel invloed gehad op Bennekom in het begin van de twintigste eeuw. Hij was bijvoorbeeld oprichter van de VVV in Arnhem en de Protestantenbond, dijkgraaf van Wageningen en Bennekom en was lid van Provinciale Staten.” De villa werd in 1945 gesloopt. ,,Er is veel veranderd in de Dorpsstraat. Een ander markant gebouw dat verdween is Ziekenhuis Bethanië dat ten noorden van de Oude Kerk gesitueerd was.” De Oude Kerk zelf met pastorie en het Kerkplein komt natuurlijk ook aan bod in het boek.

Het derde hoofdstuk gaat over de tramlijn en kunstwerken in de openbare ruimte. Het laatste hoofdstuk bevat een wandeling vanaf het Bart van Elstplantsoen richting het noorden en weer terug. ,,Hierbij laten we zoveel mogelijk de veranderingen zien, dus historische en actuele foto’s naast elkaar met informatie”, aldus de samensteller. De Bennekommer komt zelf graag in de Dorpsstraat. ,,Het zou mooi zijn als het ooit nog eens verkeersluw wordt, zoals de plannen uit de jaren vijftig.” Hij is trots op het eindresultaat na de vele uren die in dit project zijn gestoken. ‘’Het is een boek met een verhaal geworden.”

De boekpresentatie in De Brink begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor zowel leden van de vereniging als niet-leden. Het boek kost 15 euro, maar is alleen deze bijeenkomst met 10 procent korting aan te schaffen voor 13,50 euro. Vanaf 16 november is het boek verkrijgbaar bij Novita en Bruna in Bennekom en op de kraam van Oud-Bennekom tijdens evenementen in het dorp. Na de boekpresentatie maakt oud-voorzitter Dolf van Kampen samen met Jan van Eck het publiek wegwijs op de sociale media van de vereniging, waarbij de vernieuwde website centraal staat. Van Eck plaatst sinds het voorjaar van 2016 op het Instagramaccount www.instagram.com/oudbennekom/ foto’s met een bijzonder verhaaltje onder de verzamelnaam ‘Bennekomse Plaatjes’.

X