juni, 2020

06jun13:0017:15Fietsexcursie met Durk Boumanverplaatst naar voorjaar 2021

Meer

Evenement Details

Route:                De Laar en Hoekelum
Vetrekpunt:        de muziektent op het Van Slootenplein
Kosten:              €5,00

Oudere Bennekommers herinneren zich nog dat je vanaf de Selterskampweg tot aan de molen Onze Rika kon kijken. De Laar was nog een afwisseling van stroken bos, heide en akkertjes met verspreid daartussen kleine boerderijtjes aan zandweggetjes.  Vóór de aanleg van de A12 ging dit haast ongemerkt over in het grondbezit van Hoekelum. Aan het begin van de Laarweg stond De Ark, een soort Lange Jammer waar de minst bedeelden woonden. Het netwerk van straten stond bekend als de “speklappenbuurt” met de reputatie dat je beter een straatje om kon lopen.
De bebouwing in deze buurt breidde zich uit na de Eerste Wereldoorlog. Vooral na 1945 ging het hard. Toch zijn er nog verscheidene herinneringen aan vroeger. Weet u de vijfde mooiste oude eik van Ede te staan of het stukje wildwal?  Het zijn plekken waar we op de fietsexcursie voor af stappen.
Er zijn nog meer verrassingen te zien. Vele – in aantal en typen – woningen in de Laar en Hoekelum tonen enkele hoofdrichtingen in de bouwstijlen van de twintigste eeuw, zoals de Amsterdamse School, de Delftse School, het Functionalisme, het Nieuwe Bouwen. Wist u dat er voor repatrianten uit Indië zelfs een hele straat is gebouwd in aangepaste stijl? Dat in de goedkoopste kerk van Nederland de onschatbare invloed van Picasso en het Kubisme zijn te ontdekken? Wilt u zien wat er met een nieuwbouwwijk gebeurt als er wordt bezuinigd op een architect? Of dat de bebouwing op landgoed Hoekelum zowel eigenaardig als ook stijlvol is verweven met het park?
Kom dan mee met onze fietsexcursie!

 

 

Tijd

(Zaterdag) 13:00 - 17:15

Organisator

Historische Vereniging Oud-Bennekom

X