april, 2022

09apr12:0017:00Lente fiets- en wandeltochtnaar bijzondere plekken in De Kreel

Meer

Evenement Details

Weet u waar in de buurt het ‘Vlinderdasgebied’ is? De Kreel dan? Dit natuurgebied bij de Ginkel is een schatkamer voor iedereen, die de breed geschakeerde en rijke geschiedenis van de Veluwe in het landschap wil bewonderen. Op zaterdag 9 april a.s. gidst Durk Bouwman u op de fiets – en af en toe te voet – naar bijzondere plekken in De Kreel.

Voor de tocht is een geïllustreerd gidsje gemaakt. Het traject is te lang om te lopen, dus nemen we de fiets, die we soms een stukje aan de hand mee moeten nemen. Halverwege is er een mooie plek voor een natje en droogje.
Door een samenloop van aardkundige en historische oorzaken is in het kleine gebied van De Kreel, tegenwoordig ook het Vlinderdasgebied genoemd, een belangrijk stuk Veluwse geschiedenis te volgen. Het is moeilijk meer voor te stellen dat hier ooit hoogveen is afgegraven. Bijna nergens is nog zo goed te ervaren hoe de kleine Veluwse boer heeft moeten overleven in een omgeving die door de aanwezigheid van water net iets meer mogelijkheden bood om en bedrijfje uit te oefenen. Door de rijkdom aan verschillende milieutypen ontstond er ook nog eens een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Uiteenlopende aspecten als ontginning, vervening, verstuiving, schapenteelt, jacht en niet in de laatste plaats de toenemende recreatiedruk komen al fietsend aan de orde.

Durk Bouman laat u zien wat er in de natuur nog allemaal valt te ontdekken over de vroegere bewoners van dit stuk Veluwe.

Verzamelpunt: terras Panoramahoeve bij banier HVOB vanaf 12.00 uur voor koffie, thee of frisdrank.
Pauze en versnapering halverwege de fietstocht op een prachtige locatie. Terug bij Panoramahoeve: ca. 17.00 uur. Kosten: €5,= . Aantal deelnemers: maximaal 18 personen.
Meldt u z.s.m. aan, opgeven bij voorkeur via info@oudbennekom.nl onder vermelding ‘De Kreel 2022’ en gelieve voor vrijdag 8 april 13.00 uur.
Bij aanmelding a.u.b. ook aangeven of we rekening moeten houden met zaken als allergieën of een vegetarische of veganistische levensstijl. Neemt u a.u.b. voor de zekerheid ook regenkleding mee. In noodgevallen of voor nadere informatie kunt u contact opnemen met coördinator Peter Westerveld (06-16294231)

 

Tijd

(Zaterdag) 12:00 - 17:00

Organisator

Historische Vereniging Oud-Bennekom

X