november, 2021

17nov19:3022:00Lezing 'De Bennekomse begraafplaats in breder perspectief'HELAAS…….

Meer

Evenement Details

In de afgelopen jaren was de Bennekomse begraafplaats verschillende keren in het nieuws: de dreigende kap van het ‘berkenlaantje’, de kaalslag door (te) veel ruimen en de bijna verdubbeling van de leges voor graven. Oud-Bennekom liet middels zijn werkgroep begraafplaats van zich horen: Dolf van Kampen verscheen op TV-Gelderland en Bert Lever sprak in over begraafplaatsen bij de Edese gemeenteraad. Alle reden om een HVOB-bijeenkomst aan begraafplaatsen, en in het bijzonder de Bennekomse, te wijden.
Bert Lever, tegenwoordig (ook) voorzitter van Terebinth, een stichting die zich bezighoudt met het ‘funeraire erfgoed’ (van zerkenvloeren in kerken tot urnenwanden op begraafplaatsen en van begraafplaatsontwerp tot biodiversiteit), zal vertellen over wat er zoal speelt op begraafplaatsen, over de geschiedenis die er letterlijk aan je voeten ligt, over kunst die je er kunt zien, maar ook over de rol die ze kunnen spelen als plek voor bijzondere planten en dieren. Veel voorbeelden zullen ontleend worden aan de Bennekomse begraafplaats. Ook die vertelt vele verhalen. Verhalen uit het dorp maar soms ook verhalen van heel ver daarbuiten.
Aan het verhaal zullen ook emeritus-predikant Jan Heine en korstmossendeskundige Henk-Jan van der Kolk een bijdrage leveren. Jan Heine zal vertellen over Bijbelteksten op Bennekomse grafstenen en wat daaruit af te leiden valt. Henk-Jan van der Kolk ontdekte op de Bennekomse begraafplaats maar liefst 74 soorten korstmossen.
Op deze avond zal ook duidelijk gemaakt worden waarom de HVOB bepaalde zaken bij de gemeente aan de orde gesteld heeft. De bedoeling van de lezing is het krijgen van een andere kijk op begraafplaatsen en zeker ook op de Bennekomse.

De avond zal worden gehouden in de Brink, Brinkstraat Bennekom
Aanvang 20.00 uur, koffie vanaf 19.30 uur.

 

Tijd

(Woensdag) 19:30 - 22:00

Locatie

"De Brink",

Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom

Organisator

Historische Vereniging Oud-Bennekom

X