oktober, 2021

30oktalldayalldayNacht van de Geschiedenis

Meer

Evenement Details

De Bennekomse Nacht van de Geschiedenis heeft zaterdag 30 oktober als titel ‘Aan het werk!’. Een avond in samenwerking van Oud-Bennekom en het Kijk en Luistermuseum.

Verteld wordt hoe de Bennekommers in 1945, na evacuatie, hun zwaar gehavende dorp aantroffen en aan het herstel van hun woonplaats begonnen. Iedereen is welkom in het Kijk en Luistermuseum, Kerkstraat 1. Inloop met koffie/thee vanaf 19:30 uur, aanvang 20:00 uur. Toegang € 2 of gratis met Museumkaart en Vriendenjaarkaart. QR-code is vereist.

Na hun evacuatie in oktober 1944 konden de Bennekommers pas in de zomer van 1945 terug naar hun dorp. Wat ze aantroffen was ontluisterend. Door gevechtshandelingen en de inslag van een V1 lag een deel van het dorp in puin. Er moesten letterlijk bergen worden verzet om er weer te kunnen wonen en leven.

Na een toespraak van Hester Veltman-Kamp, wethouder Cultuur en Monumenten, vertelt Henk van Amerongen over de wederopbouw van de Krulweg, Bert Mulder over de restauratie van de Gereformeerde Kerk en Roel Hartman over het herstel van de Lindelaan. Dan toont Jan Osté een aantal gereedschappen gebruikt bij de wederopbouw. Johan van de Pol sluit af met muziek uit die periode.

Na afloop is er een drankje in de koffiekamer.

Tijd

Gehele Dag (Zaterdag)

Locatie

Kijk & Luistermuseum

Kerkstraat 1

X