Natuur en landschap rondom Bennekom zijn verrassend mooi, maar dat is ook de bebouwde kom. Dat willen we laten ervaren in de HVOB Fietstocht op zaterdag 8 juni a.s. onder leiding van Durk Bouwman.

De laatste 150 jaar veranderde Bennekom van een klein boerendorp in een aantrekkelijk woonoord. Er is veel veranderd, maar ook veel is in het dorpsgezicht hetzelfde gebleven. En wat vroeger regel was gebeurt ook nu: als het gaat om het dak boven ons hoofd pakken de Bennekommers het zelf aan, laten het doen door de timmerman uit het dorp of nemen een architect in de arm.

En de architectuur van je huis is een weerspiegeling van opvattingen over wonen én vormgeving in een bepaalde tijdsperiode, de zogenaamde stijl. Maar ook wil je met je huis iets uitdragen over jezelf. En deze elementen komen ook terug in de wijze waarop het huis is ingekleed in de omringende tuin – voor zover daar de ruimte voor is.  Ook kerken, winkels, kantoren en andere gebouwen met een maatschappelijke functie vertellen iets over de gebruikers ervan.

Tijdens de HVOB fietstocht bekijken en bespreken we een aantal karakteristieke panden.  Een bonte schakering van stijlen komt aan bod. Van Gotiek tot Delftse School, van van-alles-wat (eclecticisme) tot systeembouw-per-catalogus.

Start: 13.00 u. bij de Kostersteen vóór de Oude Kerk. De fietstocht eindigt ook op deze plek ca 17.00 uur. Onderweg is er een rustpauze met diverse gezonde en versterkende versnaperingen.
Kosten: €3,= Te voldoen bij vertrek op 8 juni.
Aanmelden voor 1 juni a.s. per e-mail: info@oudbennekom.nl

Ter voorbereiding, een prijsvraag. 

Voor onderweg – deel 1: Japanse tinten in Bennekom

Waar is dit? 

Architect K.W. Ganzevoort  liet deze bungalow omstreeks 1970 voor zichzelf bouwen. Hij ontwierp ondermeer ook het zalencomplex De Brink.

De woning vormt een prachtig geheel met de omringende tuin. Ook de tuin is aangelegd door de architect zelf en is net als het huis sterk geïnspireerd door de Japanse bouw-  en tuinkunst. Grote witte liggende rechthoeken overheersen in het gebouw, onderbroken door een bruin balkenrooster met verticale lijnen in contrasterend bruin. De witte schoorsteen en de  boven alles uitstekende taxus krijgen hierdoor een des te sterker accent. De tuin laat een variatie aan vorm en kleur zien door de grote en kleine rotsblokken en de gekozen planten en heesters.

Stuur uw antwoord naar info@oudbennekom.nl. Onder de goede Inzendingen wordt wekelijks een Oud-Bennekoms prijsje verloot. De prijswinnaars krijgen bericht.

 

 

 

X