Stichting De Raadskelder Doesburg kondigt de tweede expositie van 2022 aan “Eigentijdse iconen” van Jan Hiensch en Tatjana Urbanc. 

De expositie is te zien van 17 juli t/m 21 augustus 2022 in de prachtige Raadskelder van Doesburg, ingang Phlippus Gastelaarstraat 2 en geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Jan Hiensch

In Bennekom en bij Oud-Bennekom kennen we Jan Hiensch allemaal als ontwerper van de informatieborden en vormgever van het boek “Joods Toevluchtsoord”. Daarnaast ontwierp Jan ook de omslag van het boek “Stolpersteine in Bennekom”.

Tijdens zijn studie aan de HKU raakte Jan Hiensch geïnteresseerd in iconografie. Zo begon hij een zoektocht naar de context en onderliggende betekenis. Getroffen door de verstilde schoonheid en intensiteit van oosters-orthodoxe iconen, die hij tijdens een reis door Griekenland zag, ervoer Jan iets van de eeuwigheid. Sindsdien zijn iconen zijn belangrijkste bron van inspiratie en expressie. In zijn hedendaagse iconen-in-lood verbeeldt Jan Hiensch zijn antwoorden op levensvragen.

Het langdurige proces van schetsen, bewerken van de plaat lood tot een reliëf, schilderen en oxideren van elke icoon, draagt bij aan de doorleefdheid van het kunstwerk. Iconen maken het Mysterie bijna voelbaar en worden dan ook wel ‘vensters op de eeuwigheid’ genoemd.

VAN HARTE AANBEVOLEN
https://www.raadskelder-doesburg.nl/exposities-2022/

 

 

Boek Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940 – 1944
X