Een jonge man uit Bennekom

Fons van Wanroij schreef het boek ‘De Kunst van het verliezen’, over Dick Ket. De titel van zijn lezing is “Een jonge man uit Bennekom”. Hij leerde de kunstschilder Dick Ket persoonlijk kennen toen hij als student een bezoek bracht aan het toenmalig Gemeentemuseum van Arnhem. Dit was de aanleiding voor hem om een leven lang bezig zijn met deze surrealistische schilder, die nationaal erkenning genoot. Dick Ket schilderde vanuit het door hem ontworpen huis dat zijn ouders lieten bouwen. Hij woonde en werkte daar op de eerste verdieping. Iets wat heel duidelijk in zijn werk is terug te vinden.

Boer Koekoek

De andere lezing neemt Aart Homoet voor zijn rekening. Deze gaat over een andere nationaal bekende Bennekommer, Hendrik Koekoek, die in de volksmond als Boer Koekoek bekend stond. Koekoek was eerst plaatselijk actief als lid van de Edese raad en kwam op voor de belangen van ‘de boeren’. Met zijn felle bewoordingen wist hij aandacht te krijgen voor hun belangen. Uiteindelijk belandde hij daarmee als parlementslid in de Tweede Kamer. De oudere generatie zal zich ongetwijfeld zijn bewogen betogen herinneren die tot in het journaal toe zichtbaar waren. Aart zal over deze en minder bekende kanten van deze markante persoon een boekje open doen. Het echte boek zal op een later datum verschijnen.

Bovenstaande lezingen vinden plaats op maandag 2 november a.s.  Het Gemeentearchief organiseert dan een Historisch Café in het atrium van cultureel centrum Cultura van 14.00 tot 16.30 uur.
Onder voorwaarde van de coronamaatregelen kunnen er deze middag een beperkt aantal mensen in het Atrium terecht. Plaatsing geschiedt op volgorde van ontvangst van de aanmeldingen.

De middag is vrij toegankelijk. U kunt zich tot uiterlijk vrijdag 23 oktober aanmelden voor deze bijeenkomst bij  (naam en mailadres), of bellen met 14 0318.

Het is de bedoeling om ook een lifestream verbinding te maken, zodat de lezingen ook vanuit huis gevolgd kunnen worden.

Nog een keer LEZING | HENDRIK “BOER” KOEKOEK 

Helaas gaat deze lezing, georganiseerd door Cultura Erfgoed in de bibliotheek van Bennekom op vrijdag 16 oktober niet door.

De Romeinse grens – Rijksmuseum van Oudheden

Lezing op dinsdag 13 oktober 2020 om 20:00

RMO-conservator Jasper de Bruin houdt een lezing over het leven van alledag langs de Romeinse grens in het Nederlandse Rijngebied. www.rmo.nl

De noordgrens van het Romeinse Rijk liep in Nederland gelijk aan de Rijn. Bennekom ligt niet ver van de Rijn en dus niet ver van de Romeinse grens. De laatste jaren is duidelijk geworden dat de Romeinse soldaten eigenlijk bij levendige gemeenschappen hoorden. Het grensgebied bleek een smeltkroes van mensen en ideeën. Alles maakte deel uit van de kosmopolitische Romeinse samenleving. Jasper de Bruin van het Rijksmuseum van Oudheden geeft een overzicht van de nieuwste kennis van het leven langs de Romeinse grens. Dat is ook het centrale thema van de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn in het museum.

 

Meld u aan voor de livestream

X