Harslo

kasteel en poort 

Welkom!

Waarschijnlijk bent u op deze pagina gekomen via de QR-code op het informatiebord in de Kraats aan de Harsloweg. Het bord wordt  geplaatst op door de werkgroep Monumenten en betrokken leden van de vereniging Oud-Bennekom.

Deze pagina is in ontwikkeling 

 

PROJECTVERANTWOORDING

Dit HVOB informatiebord is bedacht door de werkgroep Monumenten van HVOB en uitgevoerd in het voorjaar van 2021 door Wout Hol, Jan van Eck, Kees Heitink, Dolf van Kampen en Aalt Jacob Welgraven, allen lid van de Historische Vereniging Oud-Bennekom.
Het ontwerp is van Jan Hiensch Grafisch Ontwerp, Barneveld
Met dank aan: Idee in Uitvoering 

 

DE OPENBARE VERKOPING VAN HARSLO IN HET JAAR 1901

Willem Baron van Pallandt van Parlham, de laatste adellijke eigenaar van Harslo overleed in 1874. Hierna bleven de Bennekomse bezittingen nog een aantal jaren in bezit van de familie, maar uiteindelijk komt het in 1901 tot een verkoping.
Het bezit Harslo bestond op dat moment uit vijf boerderijen. Boerderij De Poort was inmiddels toegevoegd aan het boerderijenbestand. Het kasteel was afgebroken.

Behalve het Bennekomse bezit van de familie Van Pallandt waren ook boerderij De Kreel te Ede, land onder Wageningen en Tiendrecht op landerijen in de verkoping opgenomen.

De percelen (boerderijen) werden ter veiling aangeboden als historisch ontstaan geheel, maar er bestond ook de mogelijkheid op een deel van zo ’n geheel in te zetten. En ook nog op van te voren vastgestelde combinaties daarvan.
Zo ontstond een ingewikkeld geheel en een complex verkoopproces dat in twee zittingen ( inzet en hoogen waarna de toeslag bij afslag)’. De eerste bijeenkomst was in café van weduwe De Recter (Bovenweg, Bennekom), de tweede enkele weken later in café Bothof, midden in Bennekom-dorp. Twee notarissen moesten alles in goede banen leiden.

De boerderij De Poort, in het veilingboekje het derde erf van Harslo werd gekocht door Teunis van Steenbergen Jacobszoon als gemachtigde van de bewoonster Rijkje Kroesbergen – van Roekel, weduwe van Jan Kroesbergen. Zij nam de koop aan.

In 2021 is de boerderij De Poort in bezit van de familie Kroesbergen. Met in het weiland de resten van het kasteel.

Meer lezen over de boerderijen en de veiling?
Wout Hol: “Bedrijvigheid op de Heerlijkheid Harslo. Boerenhofsteden, eendekooi en windkorenmolen.” In De Kostersteen 149 (augustus 2019) p. 25-37.

klik op de afbeelding voor een vergroting

BOORONDERZOEK 2003

Het  archeologisch veldwerk om de ligging van Kasteel Harslo te bepalen is uitgevoerd in de periode van 2 juni tot 16 december 2003.

Er is ca. 510 uur aan het veldwerk besteed en 40 uur aan vondstverwerking. In totaal zijn er 97 boringen gedaan. Vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, afdeling 17 onder aanvoering van veldwerkleider Wim Angenent voerden het project uit. De boringen werden uitvoerig geanalyseerd en beschreven. Na discussie werd er gezeefd. Vondstmateriaal werd later beoordeeld. Het uiteindelijk resultaat was spectaculair. De omtrek en ligging van het kasteelcomplex werd nauwkeurig vastgelegd.

Klik op de foto’s onder voor een vergroting

BRONVERANTWOORDING:

De Kostersteen 149 (augustus 2019) p. 25-37

Rechten foto’s: HVOB

 

De eendenkooi van Harslo

Hoe werkt een eendenkooi

Andere informatieborden

Oud-Bennekom heeft nog drie van deze informatieborden geplaatst in Bennekom. Het vijfde bord komt begin 2022 bij Boekelo

Als u op een foto klikt komt u bij de informatiepagina die bij dit bord past.

Het bord hierboven werd op de begraafplaats in Bennekom geplaatst in 2013 (Kerkhoflaan)

Het bord rechtsboven over de molen “onze Rika” werd geplaatst in 2018 (rotonde Molenstraat/Commandeursweg)

Rechtsonder het bord over Dolor A. Martin werd geplaats in 2021 (Krommesteeg/Harnsedijkje)

 

X