Met Bennekommer Henk-Jan van der Kolk over de Bennekomse begraafplaats lopen, doet je helemaal anders kijken dan je gewend bent. Hij weet namelijk alles van korstmossen. Hij werkt aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) aan Scholeksters, maar in z’n vrije tijd ontwikkelde hij zich tot een specialist op het gebied van korstmossen.
Korstmossen groeien behalve bijvoorbeeld op oude bomen, vooral op rotsen. Daar zijn er in Nederland niet zo veel van. Maar….., je hebt begraafplaatsen vol met (oude) stenen. De gebruikte steensoorten zijn vaak heel verschillend. En verschillende steensoorten trekken op hun beurt weer verschillende soorten korstmossen aan (op de eerste foto zie dat meteen). Zo zijn begraafplaatsen belangrijke vindplaatsen voor korstmossen.
Bennekom
Henk-Jan deed onderzoek op 93 begraafplaatsen op de Veluwe, het leverde maar liefst 250 verschillende soorten op. Op kop gaat de begraafplaats in Elspeet met 130 soorten. Op de Bennekomse begraafplaats vond hij 74 soorten, waarmee Bennekom niet tot de absolute top behoort, maar toch in de top-tien scoort!
Probleemloos weet hij de weg te vinden naar graven waarop bepaalde soorten voorkomen. Een beetje jammer vindt hij het dat op het oudste deel van de begraafplaats een aantal graven wel erg drastisch is schoongemaakt. Korstmossen groeien namelijk erg langzaam en doen de stenen geen kwaad.
Soorten
Moeiteloos noemt Henk-Jan namen als Muurschotelkorst, Witte Citroenkorst en de zeldzame Donkere schotelkorst.
Tot de zeldzaamheden op de Bennekomse begraafplaats behoort ook de Zwarte grafkorst. Gek genoeg komt die in Bennekom juist weer tamelijk veel voor. Dat komt omdat de soort moeite heeft zich te verspreiden. Is hij er een keer, dan kan hij zich ter plekke vaak wel goed uitbreiden.
Tegenover deze zeldzaamheid, staat het heel algemene Groot dooiermos, een geel korstmos dat iedereen eigenlijk wel kent.
Bijzonder is dat op oude hekjes het Spoorkorrelloof te vinden is. Het is een soort die op ijzer/metaal voorkomt, op spoorrails bijvoorbeeld, vandaar de naam. Maar hij is dus ook op de Bennekomse begraafplaats te vinden.
Er met Henk-Jan van der Kolk rondlopen, levert een geheel nieuwe begraafplaatservaring op!
Bert Lever
Als u op de foto klik krijgt u een vergroting!