Het joodse meisje Lientje de Jong, nu 85 jaar oud, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door haar ouders ondergebracht bij de fam. Van Es in Dordrecht. Lientjes ouders werden in oktober 1942 na verraad gearresteerd in Leiden, waar ze ondergedoken zaten. Na een laatste brief op 7 september 1942 heeft Lientje nooit meer iets van hen vernomen. Beiden zijn vermoord in Auschwitz. Lientje was hun enige kind.
In januari 1944 kwam Lientje in Bennekom terecht. Ondergedoken bij de fam. Van Laar aan het Algemeer. Lientje bewaart slechte herinneringen aan haar onderduikperiode in Bennekom. Na de oorlog is ze opgehaald en opgegroeid als pleegkind bij van de fam. Van Es. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam.

Op 10 september verschijnt er een boek over haar leven. Auteur is familielid Bart van Es, hoogleraar in Oxford. Het boek verschijnt in zeven talen. Om het boek te presenteren zullen Lientje de Jong en Bart van Es op donderdag 6 september hun verhaal vertellen in het TV-programma ‘PAUW’, laat op de avond op NPO1. U kunt de uitzending terug kijken door hier te klikken.

Ook het radio programma OVT op zondagmorgen besteedt aandacht aan het boek, klik hier voor meer info

In Trouw, van zaterdag 1 sept., een artikel over dit boek waarin Bennekom uitdrukkelijk genoemd wordt. KLIK HIER

In de Nederlandse vertaling heet het boek ‘Ver-geet-mij-niet’. Het kost 20 euro. Zie ook: klik hier

Kees Heitink

X