LIENTJE DE JONG – ONDERDUIKSTER IN BENNEKOM – OP TV

Het joodse meisje Lientje de Jong, nu 85 jaar oud,werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door haar ouders ondergebracht bij de fam. Van Es in Dordrecht. Lientjes ouders werden in oktober 1942 na verraad gearresteerd in Leiden, waar ze ondergedoken zaten. Na een laatste brief op 7 september 1942 heeft Lientje nooit meer iets van hen vernomen. Beiden zijn vermoord in Auschwitz. Lientje was hun enige kind.

In januari 1944 kwam Lientje in Bennekom terecht. Ondergedoken bij de fam. Van Laar aan het Algemeer. Lientje bewaart slechte herinneringen aan haar onderduikperiode in Bennekom. Na de oorlog is ze opgehaald en opgegroeid als pleegkind bij van de fam. Van Es. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam.
Op 10 september verschijnt er een boek over haar leven.

Auteur is familielid Bart van Es, hoogleraar in Oxford. Het boek verschijnt in zeven talen. Om het boek te presenteren zullen Lientje de Jong en Bart van Es op vrijdag 7 september hun verhaal vertellen in het TV-programma ‘PAUW’, laat op de avond op NPO1. Op deze dag hoopt Lientje haar 85ste verjaardag te vieren.
In de Nederlandse vertaling heet het boek ‘Ver-geet-mij-niet’. Het kost 20 euro.

Kees Heitink

X