
Open Monumentendag
zaterdag 11 september 2021
Programma Bennekom
In Bennekom wordt u een programma aangeboden dat zich afspeelt in het Bennekomse bos.
De Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) heeft voor deze dag een mooie en interessante wandeling van enkele kilometers uitgezet. Er is voor u een wandelgidsje beschikbaar waarin de route uitvoerig wordt beschreven zodat u de wandeling zelfstandig kunt lopen. Ook bestaat de mogelijkheid om de wandeling in groepsverband met een gids te lopen, daarvoor kunt u zich dan vooraf aanmelden. Naast dat u wandelt door een fraai landschap krijgt u met deze wandeling ook inzicht in de historische ontwikkeling van het gebied. Zo maakt u kennis met de parkachtige structuur op de Hullenberg, bijzondere wandelpaadjes, monumentale beuken- en eikenlanen, grafheuvels, grint- en leemkuilen en historische akkers.
De route loopt ook over het landgoed De Born, tot 1992 een conferentieoord voor vrouwen. De stijl waarin het huis werd gebouwd was zakelijk-expressionistisch. Bij het huis hoorde ook een bloemen- en kruidentuin. In 2001 werden huis en tuin aangewezen als rijksmonument.
In augustus verscheen De Kostersteen, het tijdschrift van de HVOB. Dit nummer bevat een aantal artikelen verband houdend met deze Open Monumentendag in Bennekom. Deelnemers die niet over dit themanummer beschikken kunnen die dag tegen een kleine vergoeding een exemplaar kopen.

“De Born”
Het voormalig conferentieoord : “De Born” past uitstekend in het landelijk thema voor 2021: “Mijn monument is jouw monument”
De Born was van 1933 tot 1992 een conferentieoord voor vrouwen. Lees meer hierover: gemeentearchief.ede.nl/kennisbank/deBorn
Gebouwd in de zakelijk-expressionistisch stijl door Piet Vorkink, werd in 2001 aangewezen als Rijksmonument
Herinneringen aan De Born, verteld door Gaatske Feenstra-Wouda, opgetekend door Riet Hoogkamer-Weijman. Lees het hier: |

Bennekoms Kamertje
Hiernaast een schilderij van Marijke Bodlaender van de Koepel. Dit schilderij is momenteel te zien in het Bennekoms Kamertje in de Dorpsstraat van Bennekom (bij AH). Deze keer is het Kamertje, met het oog op OMD 2021, geheel gewijd aan de Koepel en de Koepelconcerten.
De moeite waard om eens te gaan kijken, 24 uur per dag, zeven dagen in de week te zien!
Open Monumentendag in Bennekom Bennekomse Bos
|


zaterdag te koop voor anderhalve euro


Wandelen met een gids
Wie wil deelnemen aan een begeleide wandeling moet zich vooraf inschrijven. Vanwege corona-maatregelen is de maximale groepsgrootte beperkt tot 10 personen.
De groepswandelingen zijn om 10.30 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur. Elke wandeling duurt naar schatting 1½ uur.
Opgeven kan alleen bij de kraam.
Klein voorproefje:
In ieder geval is er een bijzondere verrassing voor kinderen! Er is speciaal voor deze dag een bouwplaat gemaakt van het Koepeltje. Die kun je bij de informatiekraam met een uitgebreide instructie afhalen. We hebben er veel maar OP = OP. Als je de Koepel klaar gebouwd hebt stuur er dan een foto van naar pr@oudbennekom.nl. |
Persbericht
Monumentendag Bennekomse Bos
Op 11 september staan de monumenten in het Bennekomse Bos centraal. De Historische Vereniging Oud-Bennekom heeft daar dan een wandelroute uitgezet langs De Hullenberg, de grafheuvels, de historische akkers en gebouw De Born.
Van 10:00 tot 16:00 uur staat aan het eind van de Hullenberglaan bij de slagboom een informatiekraan van Oud-Bennekom. Daar krijgt u een gratis routebeschrijving met veel informatie over de bewegwijzerde wandeling om zelf te lopen. Ook gaat er vier keer een gids mee met een groepswandeling voor maximaal tien personen: om 10:30 uur, 11:30 uur, 13:30 uur en 14:30 uur. De wandeling duurt ca. 90 minuten. Aanmelden kan bij de kraam!
Ook het HVOB-magazine De Kostersteen 157 geeft veel informatie over de historie van het gebied en de monumenten; voor niet-leden is deze special die dag voor slechts één euro te koop. En er is een originele verrassing voor modelbouwers: een gratis bouwplaat van de Hullenbergkoepel. In 1929 schonk VVV-voorzitter A.C. van Daalen deze aan de Bennekomse bevolking.
