Open Monumentendag

zaterdag 10 september 2022

          Het programma in Bennekom

 In Bennekom  wordt u  een programma aangeboden dat zich afspeelt op het landgoed Hoekelum; dit landgoed ligt even ten noorden van de Bennekomse dorpskern. Voor u als bezoeker aan de Open Monumentendag in Bennekom is het centrale ontmoetingspunt op het erf van de boerderij naast het kasteel, Edeseweg 122. Daar bevindt zich die dag ook de informatiekraam van de Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) waar vanaf 9.30 uur alle informatie voor u beschikbaar is.

Het uitgestrekte landgoed Hoekelum  is belangrijk cultuur-historisch erfgoed, het bevat in totaal 16 rijksmonumenten, waaronder het kasteel en de bijzondere en fraaie tuin- en parkaanleg.


De HVOB heeft  voor die dag twee mooie en interessante wandelingen voorbereid. U kunt één of beide wandelingen zelfstandig lopen maar ook zijn er mogelijkheden om, zowel ’s morgens als ’s middags, de wandelingen met een deskundige gids in groepsverband te lopen. De wandelingen duren ca. 60 tot 90 minuten. Er zijn goed gedocumenteerde routebeschrijvingen beschikbaar. Voor de groepswandelingen is vooraanmelding gewenst. Over de mogelijkheid van aanmelden wordt nog nader gepubliceerd.

Naast dat u wandelt  door een fraai landschap krijgt u met deze wandelingen ook inzicht in de historische ontwikkeling van het gebied en krijgt u informatie over de diverse gebouwde monumenten die het landgoed rijk is. Zo maakt u kennis met de prachtige parkstructuur, bijzondere wandelpaadjes, monumentale lanen, restanten van de oude schaapsdrift en de historische wallen en naar verwachting is ook het verplaatste theehuis toegankelijk.

Rond het middaguur (deelnemers aan het ochtendprogramma komen terug en deelnemers voor het middagprogramma komen aan) is er een optreden van de muziekgroep Madlot. Zij brengen in een ontspannen sfeer een gevarieerd programma van middeleeuwse muziek op het erf van de boerderij.

Het augustusnummer van het HVOB-tijdschrift De Kostersteen is dit jaar een themanummer met uitgebreide informatie over Hoekelum; voor niet-leden is deze special op de Open Monumentendag voor een klein bedrag te koop.

Deze pagina zal steeds aangepast worden naar mate er meer van het programma definitief vorm heeft gekregen. 
Dus kom gerust eens terug!

X