Aan de Harsloweg in het Binnenveld verbouwt de Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) op traditionele wijze tarwe. Tijdens het oogstfeest op 6 september komt een historische dorskast de tarwe dorsen (korrels scheiden). Van het meel bakt Patisserie van Woerekom originele Bennekomse Oogstkoeken en voor het Mooi Leven Huis cakes in de vorm van een steen.

BENNEKOM – ‘Het was hard werken in de hitte om de tarwe binnen te halen’, vertelt Gert Adams (HVOB), ‘maar de oogst van de Bennekomse akker is ook dit jaar weer goed en dus is er genoeg meel om het hele jaar door koeken van te kunnen bakken.’ En dat is precies wat de plaatselijke banketbakker Robert van Woerekom gaat doen: ‘We maken er een mooi ambachtelijk product van’, vertelt hij, terwijl hij de vers gebakken kersen- en appelkoeken laat zien. ‘Werken met deze lokale tarwe betekent dat de samenstelling van het meel kan wisselen waardoor we het recept steeds iets moeten aanpassen. Maar dat maakt het juist leuk. Het is bijzonder dat we dit, van tarwe tot koek, volledig op ambachtelijke wijze binnen Bennekom samen tot stand kunnen brengen.’

De oogstkoeken zijn tijdens het oogstfeest op het Van Slootenplein voor het eerst verkrijgbaar (€ 3,95 waarvan 50 cent voor HVOB).

Na het bakken van de oogstkoeken is er nog genoeg Bennekoms meel over en hiervan bakt Van Woerekom heerlijke kruidige cakes met biologische appels. De opbrengst van deze originele ‘stenen’ zijn voor het Mooi Leven Huis, dat nu gebouwd wordt aan de Langhoven. Hier kunnen kinderen en volwassenen met een ernstige beperking wonen en leven met de hulp van een team van professionals, familie en vrijwilligers. De eetbare stenen hadden hun primeur vorige week op Vlegeldag en zullen ook op het oogstfeest weer verkrijgbaar zijn (€10,- ). ‘Het is mooi om te zien hoe vrijwilligers, verenigingen en lokale ondernemers elkaar kunnen helpen om samen iets moois tot stand te brengen’, vinden Adams en Van Woerekom.

Het oogstfeest belooft weer een feestelijke dag te worden met een originele, werkende dorskast van de familie Labots, een balenperser van Jan van Haren en kraampjes met streekproducten.
Na het oogstfeest zijn de Bennekomse koeken en stenen nog het hele jaar in de winkel van Van Woerekom te koop.

X