De Projectgroep Stolpersteine Bennekom werd in 2014 in het leven geroepen om te komen tot het leggen van Stolpersteine voor in de oorlog vanuit Bennekom weggevoerde Joden die vervolgens omkwamen in de Duitse vernietigingskampen.
Deze stenen zouden moeten worden gelegd voor de huizen waar deze mensen voor het laatst in (relatieve) vrijheid verbleven. Het initiatief tot het leggen van Stolpersteine werd in 1995 genomen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig; het ontwikkelde zich inmiddels tot een Europawijd project. De bedoeling van het project is om met de stenen de namen van deze mensen in herinnering te houden.

In de zomer van 2017 werden zo in Bennekom 24 stenen gelegd op acht adressen, de meeste door Gunter Demnig zelf; een bijbehorend boek werd gepresenteerd.
Na een proef in 2018, kwam in 2019 nog een project over de Bennekomse Stolpersteine voor Bennekomse basisscholen gereed en werd aan de scholen beschikbaar gesteld. Hiermee werden de werkzaamheden van de projectgroep feitelijk afgerond en werd deze aan het einde van het jaar 2019 opgeheven.

Vanzelfsprekend zijn en blijven de voormalige leden van de projectgroep beschikbaar voor als zich iets voordoet ten aanzien van de Stolpersteine.

Alles over de Stolpersteine, ook over het scholenproect, is te lezen op: 
https://www.oudbennekom.nl/stolpersteine/

Doriet Willemen, Chris den Ouden, Gunter Demnig, Peter van der Molen en Bert Lever 

X