Bij de voorbereiding van OMD 2017 in en rondom Havezate Boekelo kwam Kees Heitink kopieën van een bijzonder album op het spoor. Een fotoalbum gemaakt door ir. Max van Hoffen over de restauratie van Boekelo. Het originele boek bleek in de bibliotheek van het Nederlands Openluchtmuseum te staan. Het NOM was bereid het album over te dragen aan HVOB! Jos van Raan ging het in Arnhem ophalen en zo is het album terug waar het hoort: in Bennekom.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie is het samen met de families Van Hoffen en Van den Broek overgedragen aan Henk Gijsbertsen van onze Beeldbank, waar het nu wordt beheerd. 

En nu gaan we iets leuks doen.

Het album blijkt een historisch juweeltje: 44 bladen vol met foto’s, krantenknipsels en tekeningen, door Max Van Hoffen liefdevol bijeen geplakt en met witte inkt toegelicht. Te mooi om in de brandkast te leggen. Dus gaat Drukkerij Modern, belangeloos en exclusief voor onze leden, een replica-versie maken die voor € 15 kan worden aangeschaft. Dit is een tijdelijke en éénmalige actie.

Bestellen kan tot 19 april via pr@oudbennekom.nl  met vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Wij bezorgen het boek in Bennekom bij u thuis en rekenen het dan contant af. Levering buiten Bennekom doen we in overleg.

Hoe gaat het verder met het onderzoek naar Boekelo?

Het in 2018 afgeronde onderzoek naar de bouwhistorie van Boekelo leverde verrassende ontdekkingen op. In de Kostersteen heeft U de belangrijkste conclusies uit de nu voorhanden bouwhypothese kunnen lezen. Daarbij bleek dat de twee beschikbare eeuwenoude kaarten van Geelkercken huize Boekelo van 2 verschillende kanten laten zien. 
Na de observatie ter plekke kregen de onderzoekers  (op hun uitdrukkelijk verzoek na afloop) ook het fotoalbum van Van Hoffen te zien. De daaruit te trekken conclusies zijn meegenomen in het rapport.

Inmiddels bereidt de werkgroep Monumenten een aanvullend onderzoek voor. Het gaat dan vooral om de muur die door het hele huis heen loopt. Die muur heeft verschillende functies, diktes en stenen. Ook de functies van de muur verschillen: nu eens buitenmuur, dan brandmuur, dan weer muur van een hooizolder. Bij een eerste blik zijn al verschillende bouwmaterialen gezien die mogelijk hergebruikt zijn. Bovendien leidde een nauwkeurige observatie van een klein stukje van deze muur (boven de kelder) tot spectaculaire conclusies mbt de bouwhistorie van het geheel.

De Werkgroep Monumenten heeft inmiddels offerte gevraagd bij BAAC, het onderzoeksbureau dat ook het eerste onderzoek uitvoerde. Naast een eigen bijdrage is er iets meer dan 1000 euro nodig om dit vervolgonderzoek mogelijk te maken. 

 

X