De voorbereidingen voor de legging van Stolperstenen in Bennekom zijn in volle gang. Komende week worden de herdenkingssteentjes geplaatst voor Joodse inwoners en onderduikers uit Bennekom die de Tweede Wereldoorlog niet overleefd hebben. Twee dozen met in totaal 24 Stolpersteine van 10 bij 10 cm staan al klaar. Gunther Demnig, de Duitse kunstenaar die het Stolpersteen project bedacht heeft en uitvoert, arriveert later deze week om eigenhandig de stenen te plaatsen.

Rijk van Oort helpt graag mee met de voorbereidingen voor de legging van de eerste Stolperstenen in Bennekom deze week.
Om dit alles soepel te laten verlopen heeft de projectgroep Stolpersteine van de Historische Vereniging Oud-Bennekom de nodige voorbereidingen getroffen. Op zeven adressen in het dorp zijn, in overleg met de gemeente en de huidige bewoners, de stoeptegels voor de huizen geprepareerd. Bouwservice Van Oort uit Ederveen heeft geheel belangeloos het zaagwerk van de stoeptegels verzorgd. Samen met Peter van der Molen van de projectgroep zijn daarna houten blokken gelegd op de vrij gemaakte plek. Deze houten blokken waren eerder al door de firma Geels precies op maat gezaagd. “Wanneer Demnig de stenen komt plaatsen, hoeven alleen de houten blokken uit de stoep gehaald te worden en kunnen de echte stenen met een mooi messing plaatje met tekst er zo in”, legt Van der Molen uit. Rijk van Oort vond het geen probleem de klus te klaren tijdens zijn vakantie. Hij is geboren in Bennekom en heeft hier een groot deel van zijn jeugd doorgebracht. Zijn opa, Mies van Holland was petroleum handelaar en schillenboer in het dorp. Zijn grootouders woonden eerst aan de Halderbrinkweg en later aan de Molenstraat. Onder andere door hun verhalen kreeg hij belangstelling voor wat er in WOII gebeurd is. Hij vindt het een mooi streven om via Stolpersteine de Joodse slachtoffers te blijven herdenken.

Een doos met Stolpersteine. In totaal zijn er 24 geleverd, waarvan er 21 deze week geplaatst zullen worden.
De twee dozen met Stolpersteine zijn door de organisatie van Demnig al vooruit gestuurd. Ze staan bij een van de werkgroepleden in de hal. “Het is best indrukwekkend”, vindt het gezin. “Vooral wanneer je bedenkt dat er achter iedere steen een mensenleven en een verhaal schuilgaat. Er staan hier eigenlijk 24 grafmonumentjes.” De legging komende week zal plaatsvinden voor een beperkt gezelschap. Met Demnig, enkele nabestaanden, de burgemeester en de huidige bewoners staat de stoep vol. Op woensdag 27 september om 16.00 worden de laatste drie Stolpersteine geplaatst bij De Bosbeek en is er om 19.30 een afsluitende bijeenkomst in De Brink. Hierbij is iedereen van harte welkom.

Alle stenen worden alvast gefotografeerd door Bert Lever en Peter van der Molen. De foto’s kunnen wellicht gebruikt worden in het boek over Stolpersteine in Bennekom dat op 27 september zal verschijnen.