Projectgroep Stolpersteine Bennekom
Gedenktekens voor mensen die nooit een graf kregen

Leden: Bert Lever (voorzitter), Peter van der Molen, Chris den Ouden, Doriet Willemen.

Op acht plekken in Bennekom zijn 24 Stolpersteine (struikelstenen) gelegd. Aansluitend is het bijbehorende boek ‘Stolpersteine in Bennekom’ uitgebracht. De Stolpersteine herinneren aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Bennekomse Stolpersteine maken deel uit van een Europa-wijd project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. 

In het boek “Stolpersteine in Bennekom” worden de verhalen verteld van de 24 mensen waarvoor de stenen gelegd zijn. Een deel van deze informatie is ook op deze website te vinden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een lespakket voor scholen over de Bennekomse Stolpersteine.

Meer over de Stolpersteine Bennekom leest u HIER

Poetsen van Stolpersteine

Wanneer Stolpersteine net geplaatst zijn, blinkt het bovenste messinglaagje. Na verloop van tijd verdwijnt deze glans door de weersinvloeden. We hebben ervoor gekozen om de steentjes niet structureel een poetsbeurt te geven. De glans komt er niet mee terug en de letters kunnen er sneller door slijten. Maar wanneer mensen de Stolperstein in hun omgeving schoon willen houden is dat prima. We raden aan voor het schoonmaken een zachte doek of zachte borstel te gebruiken. In ieder geval GEEN schuurmiddelen en schuursponsjes! Daarmee beschadig je het bovenste laagje van de stenen.

Scholenproject Stolpersteine

Met een kaartje met GPS-coördinaten en een archiefdoos met voorwerpen en foto’s start voor kinderen van groep 8 een speurtocht naar de Stolpersteine in het dorp en naar de verhalen achter de namen op de stenen. Tijdens de interactieve ‘Stolpersteine-les’ gaan de leerlingen op zoek naar informatie, waarbij ze ontdekken dat de geschiedenis van WOII letterlijk om de hoek ligt. De Bennekomse basisscholen willen tijdens de voorbereiding op 4/5 mei aandacht besteden aan dit scholenproject.

Docenten kunnen de lesmaterialen hier downloaden met wachtwoord.
Belangstellenden kunnen informatie over het lespakket opvragen bij info@oudbennekom.nl 

Een fotoverslag van de eerste les:

 

X